Scriu acest articol pentru cei care nu sunt contabili de meserie, ci mai ales pentru cei care sunt proprietarii unei mici firme.
La prima vedere ținere unei evidențe contabile de unul singur poate părea ceva greu și descurajant, însă realitatea este cu totul alta. Ținerea contabilității unei firme se rezumă la ținerea evidenței contabile a tuturor operațiunilor economice ale firmei.
Primul lucru pe care îl ai de făcut este să te lămurești ce îți propui să faci. Obiectivul ales este ținerea evidenței contabile a propriei firme.
Dacă am fi abordat subiectul acesta acum 25 de ani, înainte de informatizarea evidenței contabile, răspunsul ar fi fost unul scurt: Nu poți ține evidența contabilă în partidă dublă de unui singur, dacă nu ai absolvit un curs de contabilitate. Astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Aplicațiile de evidență contabilă fac cam tot ce este de făcut. Singurul lucru rămas este acela de a introduce documentele contabile justificative, adică de a copia datele de pe aceste documente și introducerea lor pe calculator.
Cu ce începi?
Evidența contabilă începe cu aranjarea și arhivarea documentelor contabile în ordine cronologică. Citește articolul despre cum se îndosariază documentele contabile
justificative. Toate documentele contabile se îndosariază în ordine cronologică. Acesta este primul și cel mai important pas în procesul de ținere a unei evidențe contabile.
Acum toate actele contabile justificative stau aranjate frumos într-un dosar. Orice acțiune de vânzare sau cumpărare, încasare sau plată, trebuie să se regăsească reflectată în actele contabile justificative din dosar. Mai pe înțeles, toate documentele primite sau emise se îndosariază (facturi, chitanțe, bonuri fiscale etc.).
Reține. Dacă nu ai pus ordine în dosarul cu acte, nu ai cum să ții evidența contabilă.
Urmează extragerea datele de pe actele contabile pe o ciornă de lucru. Așa lucrez eu, pentru că mi se pare cel mai potrivit. Îmi vine mai ușor să fac corecturi pe cionă decăt
să butonez tastatura calculatorului. Transcriu pe ciornă datele de pe fiecare document contabil justificativ pe câte un rând. Ce date transcriu? Pe acelea care urmează să le
introduc în aplicația de evidență contabilă. Eu folosesc SAGA C. Te întrebi de unde știu ce date să extrag? Simplu. Îmi spune chiar programul de contabilitate. Mă uit mai întâi ce date mi se cer de program și apoi încep să le extrag.
Care sunt datele ce urmează a fi extrase din documentele contabile justificative?
Dacă chiar vrei să înveți cum se ține o evidență contabilă, îți recomand să descarci aplicația SAGA C și să te joci cu ea, adică să exersezi pe ea. Am scris și despre acest subiect.
De pe documente se extrag următoarele date: data emiterii, numărul documentului și tipul, valoarea totală, descrierea operațiunii. Când se dorește se pot extrage de pe facturi datele pentru fiecare articol, în cazul în care se dorește și ținerea evidenței stocurilor de marfă și materiale.
Pe parcursul transcrierii acestor date se pot verifica și interpreta și se determină și conturile în care se vor face înregistrările.
De unde știi ce conturi să alegi pentru fiecare document în parte?
Sigur, îți pui întrebarea: de unde știu ce conturi să aleg pentru înregistrarea unui document? Nu te neliniști prea mult. Conturile corespondente aferente unei operațiuni sunt descrise în monografiile contabile sau în corespondența conturilor. Lucrările care prezintă planul de conturi conțin de obicei și corespondența conturilor. Planul de conturi și corespondența dintre conturi este fixată prin lege, așa că ceea ce îți rămâne de făcut este să consulți o astfel de lucrare sau prevederile legale.
Reține. Pentru fiecare tip de document sau operațiune economică există câte o pereche de conturi corespondente. Cu alte cuvinte nu ai prea multe conturi cu care vei lucra.
Ce pot face?
Cel mai simplu este să cauți pe internet informații sau să întrebi pe cineva binevoitor care vrea să te ajute.
Exemple.
Ca să înțelegi mai bine am să dau câte exemple.
1. Achiziții de servicii
– orice factură de achiziții servicii se înregistrează 628 – 401
2. Achiziții de marfă
– orice factură de achiziție de marfă se înregistrează 371 -401
3. Achiziții materii prime
– orice factură de achiziții materii prime se înregistrează 301 -401
4. Achitare servicii
– orice servici se înregistrează 401 – 5311 prin casă sau 401 – 5121
5. Achitare mărfuri
– orice factură de achiziții de mărfuri se înregistrează 401 – 5311 sau 401 – 5121
6. Achitare materii prime
– orice factură de achiziții de mărfuri se înregistrează 401 – 5311 sau 401 – 5121
Acestea sunt câteva exemple. Ideea este că nu trebuie să vă speriați.
Dacă reușiți să introduceți documentele contabile justificative în SAGA C restul face aplicația.
Dacă vă sunt utile articolele de pe acest blog, vă rog să lasați un mesaj la comentarii. În acest fel mă ajutați să dau răspunsurile cele mai potrivite în articolele pe care le scriu.
Spor la lucru!
Vreau sa știu și eu cum sa țin o contabilitate pentru o florărie
ApreciazăApreciază
Nu ar trebui sa fie greu. Fie ca este PF sau SRL, tinerea evidentei contabile este simpla. Nu sunt chiar asa multe operatiuni de facut. La intrari ai poate materii prime (seminte, rasaduri) si materiale auxiliare (ingrasamite etc.), consumabile (hartie, materiale de ambalaj etc.) iar la iesire flori, ca produs finit (daca le produci). Daca achizitionezi flori pentru a le revinde, atunci este si mai simplu. Florile le inregistrezi ca marfa. Firma nu ar trebui sa fie platitoare de TVA, pentru ca nu se merita. Nu ai nici un avantaj. Voi scrie un articol si despre acest subiect. Te rog urmareste blogul in continuare.
ApreciazăApreciază
Buna ziua ,
Ma puteti contacta va rog mult pe numărul de telefon sau imi puteti lasa dumneavoastra un număr de contact ?
ApreciazăApreciază
Va rog sa-mi scrieti tot pe zona de comentarii. Va voi raspunde pe email. Toate cele bune.
ApreciazăApreciază
buna ziua
ma puteti ajuta in invatarea pasilor pentru a tine contabilitatea unui magazin alimentar?
multumesc
ApreciazăApreciază
Buna seara, vreau sa știu și eu cum sa țin contabilitate pentru un SRL care are ca obiect consultanta tehnica.
ApreciazăApreciază
Este foarte simplu in comparatie cu o societate care are ca obiect de activitate productia sau comertul cu marfuri. Consultanta tehnica este un serviciu, asa ca intreaga evidenta contabila este simplificata. Nu merita ca firma sa fie platitoare de TVA. Toate facturile emise pentru consultanta se inregistrarea 4111 = 704, iar incasarile 5311 = 4111 ce in numerar si 5121 = 4111 cele prin virament. Restul inregistrarilor cu utilitatile, impozit, materiale nestocate sunt cele obisnuite.
Daca doriti sa tineti evidenta contabila personal, va recomand sa folositi aplicatia SAGA C. In curand voi publica o carte despre cum sa inveti sa tii o evidenta contabila cu SAGA C. Iar daca doriti mai multe amanunte va rog sa-mi comunicati.
Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Dar dacă nu am facultate/ curs de contabilitate as putea legal tine contabilitatea firmei?
ApreciazăApreciază
Da, poti tine contablitate, adica toata evidenta contabila, insa ai nevoie de un contabil care sa semneze declaratiile fiscale iar anual bilantul contabil si sa le depuna la ANAF. Asadar poti sa tii evidenta contabila daca inveti cum sa o faci cu SAGA C. In articolele de pe blog am explicat cum se face. Sunt cate sute de articole. Eu recomand tuturor administratorilor de mici firme sa invete cum se tine evidenta contabila.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
La locul meu de munca tin contabilitatea primara, dar nu am mai tinut acasa contabilitatea unui SRL singura si nici la servici si m-am gandit sa tin la un SRL fara TVA cu domeniu de actvitate reparatii auto(service), va rog frumos sa ma ajutati cu ce anume trebuie sa incep, am descarcat programul SAGA, iar pentru un singur angajat acela fiind administratorul firmei de ce am nevoie la ITM?
Va multumesc!
ApreciazăApreciază
Daca ati tinut pana acum contabilitatea primara inseamna ca va va fi usor sa tineti si o evidenta contabila la un SRL. De fapt cea mai mare munca o faca aplicatia SAGA C. Tot ce aveti de facut este o activitate de contabilitate primara, mai exact sa introduceti datele de pe documentele contabile justificative in SAGA C. Veti avea nevoie de o lista cu corespondenta conturilor, dar asta nu este greu de gasit. Pe acest blog gasiti informatiile de care aveti nevoie.
Despre salarii nu am discutat inca, pentru ca este ceva mai complicat ce impune o serie de evidente si declaratiile in plus. Ca ai un angajat sau 100 esti obligat sa tii evidente in plus, sa completezi declaratii fiscale etc. Pana una alta va puteti orienta dupa documentele existente deja in contabilitatea firmei.
ApreciazăApreciază
Legat de ITM trebuie sa existe un dosar al angajatului. In plus trebuie depusa lunar declaratia 122 si de facut doua ordine de plata cu impozitele catre bugetul statului.
ApreciazăApreciază
Buna ziua,
In primul rand tin sa va multumesc pentru multitudinea de informatii destainuite, de foarte mare ajutor.
Am citit in proportie de 99% informatiile/ pasii de urmat dati de dvoastra si as dori daca se poate o informatie – cum pot tine contabilitatea pentru o firma mica (SRL) avand ca obiect tranportul de persoane alternativ/ ride sharing. De asemenea, avand studii economice (meserie si functie Economist) pot tine eu contabilitatea si sa semnez/depun declaratiile fiscale si bilantul?
Va multumesc anticipat!
ApreciazăApreciază
Contabilitatea unui SRL care nu are treaba cu TVA-ul si nu are angajati este foarte usor de tinut. In cazul amintit de dvs. este vorba de prestarea unor servicii ceea ce simplifica si mai mult lucrurile. Nu cunosc legislatia privind transportul alternativ si ce obligatii fiscale are soferul. Dar daca este vorba de un SRL cu siguranta vor fi emise facturi pentru servicii.
In legatura cu a doua intrebare, cred ca puteti semna documentele si sa le depuneti doar daca sunteti membru CECCAR, sau angajat al firmei. Insa un angajat complica mult contabilitatea. De tinut puteti tine contabilitatea fara probleme, doar ca eventual nu veti putea semna si depune declaratiile fiscale si bilantul. Dar nu-i nici o problema. Puteti apela la un contabil autorizat care sa va semneze si sa depuna declaratiile fiscale. Asa fac eu pentru firma mea. Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
La multi ani! Va multumesc pentru ajutorul pe care ni-l dati,este foarte util ceea ce faceti pentru noi cei care avem o afacere mica si care ne tinem singuri contabilitatea.Sunt incepatoare in ale Saga C si as vrea sa va pun o intrebare in legatura cu contul 707:de ce imi apare la sold final creditor(in balanta) o suma cand eu stiu ca ar trebui sa fie zero?
ApreciazăApreciază
La multi ani! Exista doua posibile cauze.
1. Preluarea gresita a datelor atunci cand s-a inceput lucrul in SAGA C, sau
2. Luna nu este inchisa.
Verificati daca luna pentru care ati generat balanta este inchisa. Daca nu va descurcati, va rog sa-mi spuneti.
Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Va multumesc pentru promtitudine. Luna este inchisa iar aceasta situatie imi apare doar din oct. (mentionez ca firma este noua -aprilie 2019)
ApreciazăApreciază
Va ajut sa rezolvati problema, dar am nevoie de ultimele balante de verificare. Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Pe ce adresa vi le pot trimite?
ApreciazăApreciază
Pentru o firma mica care vinde produse online de acasa cu tva prin amazon cum ar trebui sa se tina contabilitatea ? este usor greu ? nu are angajati
Multumesc
ApreciazăApreciază
Si eu am firma pentru acelasi lucru. Si tin contabilitatea singur. Inca nu am reusit sa vand pe Amazon. Abia sunt in negocieri cu furnizorul. Am insa un contabil care imi depune declaratiile fiscale. Pana nu incep efectiv activitatea pe Amazon nu trec pe TVA. Puteti tine contabilitatea folosind aplicatia SAGA C. O varianta ar fi sa incepeti cateva luni cu un contabil, apoi sa continuati sa tineti contabilitatea singur. Asa veti invata mai usor cum si ce inregistrari trebuie facute. Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Pai nici eu nu am vandut dar imi trebuia numar de indentificare (eu sunt din Austria aici se cheama uid nummer) din cate am inteles daca fac fbm trebuie sa emit facturi cu tva dar daca fac fba atunci platesc tva in tara unde stationeaza marfa(in cazul meu germania) problema este am completat un formular ca sa pot emite facturi cu tva dar nu mai vreau sa fac fbm are formularul ala vreun impact negativ asupra firmei? daca nu mai emit facturi cu tva daca imi poti da vreo explicatie danke
ApreciazăApreciază
Nu stiu cum functioneaza in strainatate, dar cel mai bine este sa ai firma in Romania. Aici daca vinzi pe Amazon facturile sunt emise cu TVA zero, chiar daca firma este nregistrata cu TVA. E chestiune de interpretare pentru care s-au luptat cei din tara.
ApreciazăApreciază
eu sunt inca in proces de intelegere cum functioneaza tot procesul asta de a vin pe amazon
ApreciazăApreciază
Contabilitatea este pentru LTD in uk?
ApreciazăApreciază
Nu stiu care sunt regulile si legislatia in UK. Ceea ce predau este pentru Romania.
ApreciazăApreciază
Am un magazin de piese auto.
As vrea sa învăț sa țin contabilitatea, dar nu cunosc termenii”conturi analitice, sintetice gr 1,2 înregistrez facturi stornare
ApreciazăApreciază
Imi voi face timp sa scriu un articol pe aceasta tema. Pana atunci retineti urmatoarele:
– conturile analitice sunt subconturi. De exemplu, 401 este contul pentru toti furnizorii, dar pentru a avea o situatie detaliata voi crea cate un cont analitic pentru fiecare furnizor (401.001, 401.002, 401.003 …..). In SAGA C conturile analitice pentru furnizori si clienti sunt create automat atunci cand facem definirea furnizorilor si clientilor. Nu intru in detalii.
– conturile suntetice gr. 1 sunt conturile principale, iar cele de gr 2 sunt sub conturi.
Dar nu va bateti prea mult capul cu teoria.
Mai important este sa cunoasteti corespondenta conturilor ca sa puteti inregistra documentele contabile justificative.
– Facturile stornate se completeaza „in rosu”, adica cu minus. Prin stornare anulam o factura emisa inainte, sau o inregistrare de pe o factura. Asta in cazul facturilor.
O inregistrare gresita, daca nu mai poate fi corectata, ea se va storna (anula). Adica se face aceeasi inregistrare cu valoare negativa.
Toate cele bune!
ApreciazăApreciază
Buna ziua. Multumesc pentru detalii. O zi buna
ApreciazăApreciază
Vreau sa învăț contabilitate pentru o firma
ApreciazăApreciază
Felicitari! Pe blog aveti toate informatiile de care aveti nevoie. In curand voi publica si o carte despre cum sa inveti contabilitate cu SAGA C.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
buna seara am rugaminte sa ma ajutati sa depun declaratii sa completez balanta am avut 3 decese ,, contabil , sot , asociat multumesc Florica
ApreciazăApreciază
Voi reveni cu amanunte. La multi ani!
ApreciazăApreciază
Daca firma nu este platitoare de TVA este mai usor. Nu mai stiu acum cum este cu depusul declaratiilor. Anul trecut se mai puteau decune direct la ANAF. Pentru a le depune online este nevoie de semnatura digitala.
Legat de balanta de verificare, ea nu se completeaza, ci se genereaza automat din programul de contabilitate. Dar asta presupune inregistrarea tuturor actelor contabile pana la 31.12.2021.
Formularul pentru declaratia 100 se poate descarca de pe saitul ANAF. Se completeaza cu datele firmei si cu suma de plata pentru impozitul pe venit sau profit.
Ce program de contabilitate folositi?
ApreciazăApreciază
Toate articolele legate de contabilitate sunt f.clar explicate.multumesc pentru toate postările!
ApreciazăApreciază
Pingback: Invata Contabilitate Singur – elicad.space