Aplicația de contabilitate SAGA C. Ghid de utilizare 41. Definire tipuri articole


Cineva întreabă: cum se definesc tipurile de articole în SAGA C?

Este foarte simplu. Folosim din meniu opțiunea „Fișiere/Tipuri de articole – servicii” și deschidem fereastra „Tipuri de articole / servicii”.

Fereastra Tipuri de articole - servicii

Fereastra Tipuri de articole – servicii

Aplicația vine cu o serie de tipuri de articole și servicii definite. În cazul mea am definit două tipuri noi, „produse agricole” și „mobilier, aparatura, birotica”.

Dacă aveți de definit un articol și nu aveți nici un tip de articole definit în care să se încadreze, atunci creați un nou tip de articole.
Apăsați pe butonul „Adaug” și completați denumirea tipului, contul cu care este asociat respectivul tip de articole, apoi completați după caz celelalte criterii. Aveți ca exemplu celelalte tipuri de articole deja definite.

După ce ați definit tipul dorit, mergeți în fereastra „Articole” și definiți articolul sau articolele care se încadrează în noul tip definit.

De pildă, tipul „produse agricole” este similar „produselor finite”, doar că are un cont diferit de înregistrare. Astfel am completat denimirea, am ales contul 347 din planul de conturi, la diferențe am trecut cotul 348 la și la produse finite, deși este posibil să nu lucrez cu diferență de preț. La „cheltuieli” am trecut contul 711, ca și la produse finite, întrucât scoaterea din gestiune a produselor finite se face prin contul 711 – variația stocurilor. La „venituri” am trecut contul 7017 așa cum este prevăzut în planul de conturi.

Am bifat „vandabil” și „produs”. Apoi am salvat înregistrarea.

La tipul „mobilier, aparatură, birotică” am trecut doar contul 214, prevăzut în planul de conturi, și am bifat „aprovizionabil”.

Să presupunem că achiziționați un mijloc de transport pentur firmă. În acest caz aveți nevoie să definiți un nou tip de articole pentru a defini articolul „Autoturism”.
Cum facem?
În fereastra „Tipuri de articole / servicii” apăsăm „Adaug” și la denumire trecem „mijloace de transport”, la cont trecem 2133, și bifăm aprovizionabil, apoi salvăm înregistrarea.

Definire tip articole

Definire tip articole

De unde luăm contul 2133? Din planul de conturi.

Acum știți cum și când se definește un tip de articole.

Spor la lucru!

Acest articol a fost publicat în Contabilitate, saga c și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s