Jocul vieții și cum trebuie jucat


În urmă cu vreo două săptămâni cineva căuta să afle mai multe informații despre „jocul vieții și cum trebuie jucat”. Acest fapt m-a îndemnat să scriu din nou despre acest subiect.

Am fost învățați de mici să privim viața ca pe o luptă: lupta cu cel rău, lupta cu dușmanii, lupta pentru putere, pentru funcții, pentru locul întâi și altele asemenea. Mentalul nostru privește viața ca pe o luptă pentru supraviețuire în relațiile dintre noi. Acesta este un mod de a privi viața și lumea, dar nu singurul. Florence Scovel Shinn ne oferă o altă perspectivă asupra vieții. Ea ne propune să privim viața ca pe un joc. Alegerea depinde de noi! Am putea spune că este vorba de un joc cu noi înșine, un joc pe care toți putem să-l câștigăm, fără a mai intra în competiție unii cu alții, eliberându-ne de frica că am putea pierde.

Ceea ce avem de făcut este să învățăm regulile acestui joc. Este „un joc ce trebuie jucat după legile spirituale ale Vechiului și Noului Testament”. Unora le displace să audă de Biblie, de parcă refuzând Biblia vor anula legile spirituale cuprinse în ea. Este ca și cum ai crede că refuzând să cunoști fizica poți anula legile fizicii.

Jocul vietii si cum sa-l jucam

Jocul vietii si cum sa-l jucam

Cartea „Jocul vieții și cum să-l jucăm” a schimbat viața a milioane de oameni și continuă să schimbe viața multor oameni și astăzi. Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit, motiv pentru care am recitit-o cu plăcere de cinci ori până acum. Și cred că o voi reciti. Mă ajută să-mi amintesc mereu de regulile jocului.

Acum, dacă alegi să privești viața altfel decât o luptă, o poți face. Depinde numai de tine! Viața este un joc pe care poți să înveți cum să-l joci.

Care sunt regulile acestui joc? Nu voi aminti acum toate regulile. Te las să le descoperi singur din lectura cărții. Aici voi aminti doar câteva care mi le-am însușit.

Prima regulă. Cu ce măsură măsori cu aceea ți se va măsura. Ce dai, aceea vei primi. Ce semeni aceea vei culege. Sau „semeni vânt culegi furtună”, adică ceea ce dai ți se întoarce înmulțit, fie bune, fie rele.

Cuvintele și imaginația au puterea de a se materializa, motiv pentru care este foarte important să fim atenți la cuvintele pe care alegem să le folosim, și de asemenea să fim atenți la ceea ce ne imaginăm, întrucât omul primește doar ceea ce își imaginează primind. Pentru Joe Vitale, cuvintele și imaginația sunt instrumente ale legii atracției.

Tot ce ne înconjoară este energie, așa cum și cuvintele și imaginația sunt energie. Atragem în viață acele lucruri cu care rezonăm. Gândindu-ne mereu la ce nu ne dorim sau nu ne place, le atragem în viața noastră. De aici dictonul: „de ce îți este frică nu scapi”. Nu scapi pentru că frica le atrage spre tine. Cele mai multe dintre fricile noastre sunt iluzii, inchipuiri, care nu au o cauză reală. Acestea sunt create doar de mintea noastră. Așa se face că de cele mai multe ori omul se teme de propriile lui inchipuiri.

Cum ne putem schimba viața? Eliberându-ne de fricile închipuite. Schimbându-ne felul de a gândi. În loc să ne concentrăm pe ce nu ne place sau dorim să evităm, mai bine ne-am concentra pe ce ne dorim. Așadar, vizualizează ce este bine și șterge ce este rău. Nu te mai gândi la rău.

A doua regulă. Binecuvântarea are puterea de a a nula răul. Binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă fac rău și rugați-vă pentru cei ce vă prigonesc.

Pare greu pentru că nu cunoaștem regulile jocului, sau mai bine zis nu le acceptăm. Ni se pare că dacă am binecuvânta, sau am face bine celor ce ne fac rău și ne-am ruga pentru cei ce ne prigonesc, am da dovadă de slăbiciune.

Adevărul este că avem tendința de a ne apăra ego-ul. Vrem să părem puternici când de fapt suntem slabi, bogați când de fapt suntem săraci, și specialiști când de fapt suntem diletanți. Cu alte cuvinte încercăm să salvăm masca sub care trăim. O mulțime de neajunsuri izvorăsc dintr-o asemenea atitudine.

Orice vis se poate materializa atâta vreme cât crezi în el și nu renunți la a mai visa. Ce am visat când eram copil să ating în viață, am atins. Visele mele au devenit realitate.

Acum mă gândesc cât de modest am fost în visele mele. Puteam să am vise și mai mărețe, dar nu m-a învățat nimeni cum să o fac. Nu m-am preocupat de „cum voi proceda” ci de „ce aleg”. Acesta este unul din motivele pentru care apreciez această carte. Ce scrie în ea am verificat în viața mea.

A treia regulă. Nimic ce există pe pământ nu poate rezista unei persoane perfect nonrezistente. Este ca în aikido. Există și un aikido psihologic. În acest sens mi-a plăcut cartea scrisă de psihoterapeutul Mihail Litvak.

În Noul Testament găsim scris: „De te lovește cineva peste obrazul drept, tu întoarce-l și pe celălalt. De te obligă să mergi o milă cu el, tu fii gata să mergi două. De vrea să se judece să-ți ia haina, tu dăi și cămașa. De vrea să ia de la tine, dăi.” Poate că pentru mulți oameni din zilele noastre așa ceva pare inacceptabil, însă valoarea acestor cuvinte este inestimabilă. În primul moment te gândești, oare unde voi ajunge dacă practic așa ceva?Voi sărăci, voi fi luat de prost, voi fi păgubit.” În realitate nu ai de unde ști rezultatele până nu aplici în viață aceste principii.

Principalul câștig este de ordin spiritual. Aceste cuvinte de învață să fim disponibili, adică eliberați de emoțiile negative, să nu opunem rezintență emoțională, să nu acumulăm în noi frustrare, ură, mânie, răzbunare, descurajare, spaimă, teamă sau frică. De ce este important acest lucru? Când te eliberezi de lucrurile exterioare, nimeni nu te mai poate atinge în interior. Însă o asemenea atitudine schimbă pe cei din jur. Vei afla cum doar dacă vei alege să practici aceste sfaturi.

Să ne amintim că un cuvânt bun poate îmblânzi și un leu, pe când un cuvânt rău poate tulbura și pe un om calm. Un cuvânt bun poate vindeca, așa cum un cuvânt rău poate răni și chiar ucide.

Învață să ceri drept.

A patra regulă este cea a iertării. Iertarea este vindecătoare. Ea stă la baza vindecării trupești și sufletești. Fără ea nu există progres spiritual. Aș putea spune că iertarea este cea care resetează toate energiile negative pe care le-am adunat de-a lungul timpului în trupul și sufletul nostru. Indiferent de ce ți-a greșit cineva, tu iartă-l. Iertarea te eliberează pe tine. Cel care nu iartă este sclavul celuilalt. Ne eliberăm doar prin iertare.

De asemenea să nu uităm de puterea recunoștinței și a iubirii. Iubire înseamnă dăruire, nu dorire. Dorul este iubire erotică, pe când dăruirea este iubirea agapică. Dorul neîmplinit produce suferință, pe când dăruirea nu cunoaște neîmplinirea.

Vă îndemn să citiți această carte. În ea veți afla mult mai multe reguli ale acestui joc.

Spor la lectură!

Acest articol a fost publicat în Dezvoltare personala și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Jocul vieții și cum trebuie jucat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s