Aplicația de contabilitate SAGA C. Ghid de utilizare 2


Astăzi vom arăta cum se instalează și cum se configurează o societate în aplicația SAGA C. Detalii despre această aplicații găsiți aici.

Mai întâi descărcăm kitul de instalare, apoi instalăm aplicația pe calculatorul nostru în ce director dorim noi. Implicit aplicația se instalează în C:/SAGA C dar putem alege propriul nostru director. Astăzi este disponibilă versiunea 3.0.491. Descărcăm aplicația apoi creăm un director cu numele „3 0 491”, de la versiunea aplicației. În continuare instalăm aplicația în acest director.
După ce am instalat aplicația va apare fereastra pentru configurarea societății, așa cum vedem în imaginea de mai jos.

Configurare societate

Configurare societate

Apăsăm „Adaug” și introducem cu atenție datele societății noastre, apoi salvăm.
Bifăm „Microintreprindere”, introducem codul nostru CAEN și capitalul social.
Introducem adresa sediului firmei, numărul de cont și banca.
Lasăm bifat FIFO și bifăm „Neplătitor” de TVA în cazul nostru.

Trecem pe tabul „Conturi automate” citim cu atenție conturile pentru a ne familiariza cu ele, fără a schimba ceva.

Conturi automate

Conturi automate

Și trecem la tabul „Setări diverse”. Citim cu atenție și alegem ceea ce ni se potrivește mai bine.
„Tip de calcul al datei scadenței în facturi”: Include sâmbetele și duminicile în calcul.

Restul setărilor le putem lăsa așa cum sunt.

Setari diverse

Setari diverse

Înainte de a închide fereastra și pentru a avea acces la meniul aplicației va trebui să preluăm soldurile din ultima balanță de verificare dacă este cazul. Apăsăm pe butonul „Preluare date contabile”.

Preluare date contabile

Preluare date contabile

Alegem luna de folosire a programului, adică luna cu care începem înregistrarea documentelor justificative.
Suntem în noiembrie, însă dacă am deschis societatea în luna septembie, vom alege luna septembrie. În cazul acesta nu avem ce date prelua. Apăsăm doar „Validez” și închidem fereastra.

Dacă dorim să trecem evidența contabilă pe SAGA C începând cu luna noiembrie, vom întroduce soldurile inițale la început de an și soldurile finale din balanța de verificare pe luna octombrie. Soldurile inițiale la început de an sunt cele finale pe decembrie 2016. Le introducem cu grijă, salvăm și apoi apăsăm „Validez”. Închidem fereastra și revenim în „Configurare societate”. O închidem și pe aceasta. Acum avem acces la meniul aplicației.

Meniul aplicatiei

Meniul aplicatiei

ATENȚIE. În meniul „Ajutor” aveți opținea „Actualizare automată”. Nu activați niciodată această opține decât dacă doriți să beneficiați de actualizări.

Tot în meniul „Ajutor” aveți opțiunea „Manual de utilizare”, pe care îl puteți consulta oricând doriți.

Meniul Ajutor

Meniul Ajutor

Să presupunem că ați făcut o greșeală la preluarea soldurilor când ați configurat societatea și vă dați seama mai târziu de acest lucru. Cum o corectați? Deschideți „Administrare/Configurare societăți” și apăsați butonul pe care acum nu mai scrie nimic.

Corectare date

Corectare date

Devalidați, faceți corecturile necesare, salvați, apoi validați și închideți ferestrele deschise.

Succes!

Dacă vă sunt utile articolele de pe acest blog, vă rog să lăsați un mesaj la comentarii. În acest fel mă ajutați să dau răspunsurile cele mai potrivite în articolele pe care le scriu.

Acest articol a fost publicat în Contabilitate și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Aplicația de contabilitate SAGA C. Ghid de utilizare 2

  1. Elena zice:

    Foarte util „ghidul”, felicitari! Explicati foarte bine fiecare etapa. V-am fi recunoscatori daca veti mai posta in continuare si alte articole. Ne inspiram de la exemplele dumneavoastra si pentru instruirea unor elevi de liceu. Multumim!

    Apreciază

  2. alexandra zice:

    Minunat,as fi foarte recunoscatoare daca postati in continuare articolele atat de detaliat!

    Multumim frumos!

    Apreciază

  3. cristina zice:

    ma ajuta articolele dvs mult, totusi nu reusesc sa inteleg introducerea datelor in balanta de inceput. Am achiz licenta pentru saga c, contabilitatea a fost tinuta pana in martie de un contabil care nu se mai ocupa, am decis sa o tin eu facand in trecut ase ul dar nepracticand niciodata conta, am citit cate ceva in manualul saga dar si articolele dvs, si mi se pare mai usor sa incep de la 01.01.2018 cu toate ca am pe hartie pana in martie. Ideea este Cum completez Balanta de inceput din saga c la debit/credit initial trec total sume din balanta 31.12.2017 ? dar mai ales la rubrica prededent ce anume trec din balanta 31.12.2017. multumesc

    Apreciază

    • Iata cum se face. In fereastra configurare societate este un buton „Preluare date contabile”. Apasati pe el si se va deschide fereastra „Preluare date contabile”. Daca incepeti cu 01.01.2018 din balanta de verificare introduceti soldurile finale din balanta de verificare pe decembrie 2017 pe coloanele „debit initia an”, „credit initial an”.Mergeti pe fiecare cont care are sold, fie pe debit, fie pe credit, si introduceti cu atentie sumele. Cand apasati tasta Tab ca sa treceti pe alta coloana, suma va fi preluata automat si pe coloana debit sau credit precedent. Veti salva fiecare cont in parte. Dupa ce ati introdus cu atentie sumele, apasati butonul „Validez” si inchideti fereastra. Mergeti in „Situatii-Listari/Balante” si generati balanta de verificare pe ianuarie 2018 inainte de a introduce dcumentele ca sa vedeti cum apar sumele preluate. Daca incepeti cu ianuarie debit initial an = debit precedent si credit initial an = credit precedent. Sper ca aceste sfaturi sa va fie de folos. Daca mai aveti nelamuriri va rog sa-mi scrieti.

      Apreciază

  4. cristina zice:

    Buna ziua,va multumesc foarte mult, voi citi cu atentie mesajul dvs si voi incepe sa pun in aplicare. va voi tine la curent cu rezultatul. Va multumesc si Va urez Sarbatori Fericite si Un An foarte bun, plin de Bucurie si Impliniri ! Va multumesc.

    Apreciază

  5. Neamtu Narcis zice:

    Buna ziua. Apare mesajul „Preluare stocuri initiale”, si nu stiu cum sa depasesc acest pas. Ma puteti ajuta, va rog?

    Apreciază

  6. Dumitru Ioan zice:

    ;Mulțumim , foarte util !

    Apreciază

Lasă un comentariu