Restaurare bază de date SAGA software


Cineva întreabă: cum se restaurează baza de date în aplicația SAGA C?

Voi încerca să fiu scurt și la obiect. În versiunile mai vechi era mult mai simplu. În ultimile versiuni baza de date poate fi salvată, dar nu mai poate fi restaurată dintr-o arhivă decât dacă cumperi un abonament. Nu prea înțeleg de ce dezvoltatorul aplicației a ales această soluție. Oare doar ca să mai câștige niște clienți?

Mergem în meniul aplicației în „Administrare/Întreținere BD” pentru a deschide fereastra „Întreținere baze de date …”.

Meniu intretinere BD

Meniu intretinere BD

Deschidem fereastra „Întreținere baze de date …”. Avem șase „tab-uri” sau pagini. Prima este „Salvare / Indexare”, iar a doua „Restaurare”.

Fereastra intretinere BD

Fereastra intretinere BD

Pentru a salva baza de date în directorul aplicației apăsăm butonul „Start”. Să presupunem acum că dorim să restaurăm baza de date dintr-o arhivă. Trecem pe pagina „Restaurare”.

Restaurare BD

Restaurare BD

Aici putem vedea arhivele salvate, mărimea, data și ora la care au fost create. În partea din dreapta avem butonul „Restaurare arhivă selectată”. Selectăm ultima arhivă și apăsăm butonul amintit.

Mesaj

Mesaj

Și de deschide o fereastră cu mesajul: „Această opțiune nu este valabilă în versiunea gratuită.”

Apreciez foarte mult această aplicație și o recomand de ani de zile, însă această schimbare de politică are o bilă neagră din partea mea.

Ce facem în acest caz?
1. Cumpărăm aplicația, sau
2. Ne muncim un pic și facem restaurarea manual.

Restaurare manuală.

Cum procedăm?

Închidem aplicația, apoi deschidem directorul aplicației cu Total Commander în ambele ferestre. Puteți folosi și „My Computer”. Eu prefer să lucrez cu Total Commander.

Total Commander

Total Commander

În stânga deschidem directorul (folderul) „salv_bd”, iar în dreapta directorul cu baza de date pentru firma noastră „0003”. Dacă ați configurat o singură firmă, aici veți avea doar un singur director „0001”.

Total Commander

Total Commander

În stânga avem câte un director pentru fiecare firmă configurată care conține arhivele salvate. Noi deschidem în continuare directorul „0003”.

Total Commander

Total Commander

În acest director „0003” observăm trei arhive. Noi vom deschide ultima arhivă „16-09-2019_0_”.

Total Commander

Total Commander

Ce observăm? Ne uităm în parte de jos și vedem că arhiva conține 266 fisiere ca și în partea dreaptă.
Acum selectăm toate fișierele din stânga, din arhiva noastră și le copiem peste în partea dreaptă.
Am selectat fișierele, apăsăm tasta F5 pentru copiere și ni se cere să confirmăm copierea. Apăsăm „OK”.

Total Commander

Total Commander

În continuare ni se cere să comfirmăm suprascrierea fișierelor. Apăsăm „Overwrite All”. În felul acesta am actualizat fișierele existente cu cele din arhiva noastră. Cum alte cuvinte am restaurat baza de date din ultima arhivă salvată.

Total Commander

Total Commander

Acum închidem Total Commander și deschidem aplicația SAGA C. Baza de date a fost restaurată.

Sper că ați înțeles cum se face.
Spor la lucru!

Acest articol a fost publicat în Contabilitate, saga c și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Restaurare bază de date SAGA software

  1. DAN zice:

    Buna ziua,

    daca doresc sa mut baza de date pe un alt calculator, stiti care ar fi procedura ? ( vorbim de program fara licenta) Multumesc, Dan 0722636890

    Apreciază

    • SAGA C este portabil. Copiati intreg directorul aplicatiei pe un stick USB si incercati sa deschideti aplicatia pe orice alt calculator. Uneori este posibil sa nu functioneze din prima. In acest caz instalati SAGA C pe calculatorul unde doriti sa folositi SAGA C si apoi deschideti aplicatia de pe stick. Ar trebui sa functioneze fara probleme.
      Daca doriti, o poteti copia si pe HDD.
      Toate cele bune!

      Apreciază

      • DAN zice:

        Am incercat, dar nu imi importa facturile si clientii ( de fapt doar pentru asta folosesc programul). Imi instaleaza Saga C pe alt dispozitiv, dar datele vechi nu le importa. Apare un mesaj gen „”versiunea gratuita nu perimte aceasta procedura””

        Apreciază

      • Corect. Dar atentie, nu am spus ca sa importati baza de date in alta versiune de program, ci sa copiati pe un stick USB directorul SAGA de pe calculatorul unde ati folosit aplicatia pana acum sa sa deschideti aplicatia pe orice alt calculator.
        Am spus ca este posibil sa nu functioneze din prima, din cauza unei biblioteci lipsa. Pentru remediarea acestei probleme, instalati SAGA C pe calculatorul nou, doar pentru a se instala si biblioteca dll de care aveti nevoie. Nu veti folosi noua verisiune instalata, ci doar pe cea de pe stick.
        ATENTIE! Faceti o copie de siguranta a aplicatiei existenta si aveti grija sa nu dati actualizare. Salvati arhiva cu baza de date cat mai des, si in alta locatie. Pastrati o copie si a kitului SAGA C cu versiunea pe care lucrati. Toate cele bune!

        Apreciază

  2. DAN zice:

    Multumesc. Incercam asa! 🙂
    zi frumoasa!

    Apreciază

  3. Rareș Dinculescu zice:

    Buna ziua. In Saga PS am recreat societatea, am facut mici introduceri de date si am salvat. S-a creat structura de directoare si am adus baza de date salvata anterior langa cea noua. Apoi am incercat restaurarea bazei de date. Nu numai ca cea veche nu merge (spune ca aceast lucru nu se poate cu varianta gratuita, dar nici macar salvarile facute cu 2 minute inainte nu se pot restaura. Mesajul este acelasi, ca nu se poate in varianta gratuita. Asta asa ca sa stie lumea ce a ajuns varianta „free”. Bineinteles am facut si ca dvs mai sus, dar a simtit imediat ca s-a inlocuit cceva si m-a trimis la plimbare. In consecinta orice eroare, care in mod normal se poate repara cu restaurarea unei salvari anterioare, e moarta in versiunea gratuita. Cel putin pentru Saga PS.

    Apreciază

    • Cu ani in urma restaurarea era usoara, optiunea era activa. Acum a fost dezactivata. Poti face restaurarea bazei de date doar manual. Dar, atentie, doar pe aceeasi versiune de program. Daca incercati restaurare pe alta versiune, o puteti face doar daca cumparati abonamentul.
      Eu pastrez o copie de siguranta a versiunii cu care lucrez si fac restaurarea manual.
      Asadar, daca aveti o copie a versiunii pe care ati lucrat, puteti restaura baza de date manual, fara probleme.
      In cel mai rau caz, cumparati abonamentul pe 1 an. Pastrati o copia a versiunii separat. Si nu mai faceti actualizari dupa ce a expirat abonamentul.
      Ideea este simpla, nu puteti restaura baza de date decat pe versiunea pe care ati lucrat, altfel se blocheaza pana la cumpararea abonamentului.
      Toate cele bune!

      Apreciază

Lasă un comentariu